In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Einde van contant geld
Binnen enkele jaren betalen klanten alleen nog maar met pin of mobiele telefoon. Contant geld zal verdwijnen. Dat zegt althans de Consumentenbond dinsdag in het AD. Ook Detailhandel Nederland denkt dat contant betalen snel verleden tijd is. "Het is een sneeuwbal die steeds harder rolt", aldus een woordvoerder in de krant.

Telecombedrijf Telfort springt al in op de ontwikkelingen. Klanten kunnen vanaf april in 35 winkels alleen nog maar pinnen. Volgens een woordvoerster van de bond ''een gewaagde stap''. Telfort zegt de eerste retailketen van Nederland te zijn die deze stap zet. Het bedrijf doet dat vanuit het oogpunt van de veiligheid voor klanten en het eigen personeel. Volgens Telfort is de beperking juridisch gezien toegestaan. "Dat hebben we onderzocht". Bron: nu.nl

Er liggen voor geld twee belangrijke scenario's klaar. Het ene is de terugkeer naar een soort van goudstandaard, al dan niet met behulp van echt goud. Het andere scenario gaat uit van een totale afschaffing van fysiek geld. Geld is in dat scenario slechts een aantal nullen en enen in een centrale computer. Nu is het opmerkelijke, het ene scenario hoeft het andere niet te bijten. Ook de enen en nullen in de computer kunnen op termijn gedekt worden door iets als een goudstandaard. Vooralsnog echter lopen de twee scenario's pertinent niet dezelfde kant op.

En zo worden wij totaal afhankelijk gemaakt van het systeemDe centrale banken willen steeds meer naar een wereld toe waarin fysiek geld niet meer zal bestaan. Als opa een kleinkind wat geld wil geven, dan zal opa met zijn (mobiele) bankapplicatie moeten inloggen bij de bank en moeten ingeven hoeveel geld naar de rekeningen van het kleinkind overgedragen mag worden. Muntgeld en papieren geld is in de toekomst niet meer in gebruik. Iedereen zal met plastic geld gaan leven. Plastic geld in de vorm van een pasje en een zender/ontvanger. Daarmee kan je zowel geld uitgeven als ontvangen. Die ontvanger zal apart kunnen bestaan, maar ook ingebouwd kunnen zijn als extra mogelijkheid in bijvoorbeeld mobiele telefoons. In feite is die weg al fors ingezet. Steeds meer banken bieden al services in die richting aan. Je logt via je telefoon in bij de bank en je regelt je bankzaken. Je kan geld op je pas uploaden en dan met die pas kleine(re) bedragen afrekenen.

Waarom afscheid nemen van fysieke munten en biljetten? Simpel... minder kosten en meer controle. Als iedereen MOET betalen via elektronische weg en er simpelweg geen alternatieven meer voor zijn, dan kan de belastingdienst en de politiek een totale controle uitoefenen. Voor overheden in meerdere opzichten een walhalla. Centrale banken en politici zouden het liefst zo'n systeem zien op basis van fiat geld. Immers kunnen ze dan de hoeveelheid geld in de economie op dagbasis aanpassen. Ideaal vooral voor politici die hun onmogelijke verkiezingsbeloftes willen waarmaken door simpelweg geld bij te verzinnen. Onafhankelijke controle op de hoeveelheid geld in de economie is er dan niet meer. Centrale Banken bepalen dan hoeveel 'geld' we beschikbaar hebben.

Consumenten zouden best inzetten op de eis dat ook zo'n systeem gebaseerd moet zijn op een vaste onderliggende waarde. Het plastic geld moet in dat geval inwisselbaar zijn tegen een bepaalde hoeveelheid goud of een andere basis die niet snel bij te verzinnen, of te vergroten is. De vraag is alleen of er ondertussen nog wel genoeg goud in de wereld is. Er is de laatste jaren zo ontzettend veel geld bijverzonnen, dat een terugkeer naar de goudstandaard op de huidige goudkoersen zou inhouden dat we fiat geld enorm in waarde moeten laten dalen ten opzichte van goud. Anders gezegd, goud zou mogelijk zelfs naar 30.000 dollar per ounce moeten en misschien nog wel hoger om het serieus weer als dekking voor het nu bestaande
geld te kunnen gebruiken.

Hoe dan ook staat of valt zo'n geldsysteem uiteindelijk met de controle erop. Gezien de huidige situatie en de geschiedenis, ben ik daarom niet erg optimistisch. Er is op dit moment geen enkele onafhankelijke controle op Centrale Banken. Door nu de geldstromen volkomen transparant voor de centrale banken en de belastingen te maken, geven we hen de macht, economische gezien, werkelijk alles te controleren. Doet u iets dat de machthebbers niet aanstaat, dan sluiten ze je pas een dag af... Kijken of je dan al inbindt. Blijf je lastig, dan is je pasje onverklaarbaar volkomen onbruikbaar geworden. Je kan daarmee volkomen uit de samenleving gestoten worden, simpelweg door een knop om te zetten. Dit is de weg naar 'Big Brother 1984'.

Zo'n situatie waarin u dissident bent, is minder ver dan u mogelijk denkt. Verlies uw baan en sla een hypotheek betaling over en de bank 'neemt' simpelweg wat ze als haar bezit beschouwt. Ga protesteren en de bank sluit u verder als klant uit. Vraag bewoners van achterstandswijken maar hoe of dat werkt. Die kunnen al moeilijk een bankrekening openen of verzekeringen afsluiten. Het zijn voor banken en verzekeraars onbetrouwbare klanten en die hebben ze natuurlijk liever niet. Simpelweg op basis van waar je woont kan je ook nu al uitgesloten worden van bepaalde delen van de financiële economie. Die situatie wordt alleen maar makkelijker uitvoerbaar als we in de toekomst alles met plastic geld gaan afrekenen. De trend is onmiskenbaar richting de big brother economie. Een trend waar we niet blij mee hoeven te zijn en die toch onafwendbaar lijkt.
Bron: beursbox

©2010 Tom Lassing

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes