In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Goedgekeurde E-nummers
De meeste van ons wisten al dat Monsanto, FDA, Coca Cola, Pepsi en vele andere producenten, het giftige Aspartaam (E951) uit pure winstbejag aan onze voeding-, dranken- en geneesmiddelen toevoegen. Dat Aspartaam de intelligentie vermindert, het geheugen vernietigt, blindheid, hersentumoren, vele soorten kanker, constante vermoeidheid, depressie, ADD, paniek aanvallen, woede, paranoia, diabetes, epileptische insulten en zelfmoord kunnen veroorzaken, wisten we natuurlijk ook al. Maar hoe zit het met de andere goedgekeurde (schadelijke) E-nummers binnen Europa? Wat zit er bijvoorbeeld in de veel gegeten Friet met Mayonaise?

Aardappelen hebben de eigenschap om externe stoffen op te nemen als een spons. Hierdoor blijken de op traditionele wijze geteelde aardappelen, op de langere termijn kanker te verwekken of dit te bevorderen, vanwege de veelvuldig gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen. Tevens verlaagt het de natuurlijke afweer tegen ziektes, ontregelt het de hormoonhuishouding en brengt het schade toe aan lever en nieren. Dit gaf een kort rondje via Wikipedia, Warenkennis, Waterbodem en Milieudefensie al aan. Oeps, dat kunnen wij en onze medemensen toch niet blijven eten? Wij hebben daarmee dus gekozen voor een biologische aardappel. Deze waren gelukkig makkelijk te verkrijgen en herkenbaar aan het EKO-keurmerk.

We hadden al eens gelezen dat er in Mayonaise toegevoegde  E-nummers kunnen zitten. E-nummers omschrijven hulpstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Calvé Mayonaise bevat: E385. Calvé Mayo Extra Light bevat: E415, E171, E160a, E202, E385. HELLMANN'S Mayonaise bevat: E385. Perfect Mayonaise bevat: E412, E202, E385 en E160a. Zaanse Mayonaise bevat: E385. Remia Mayonaise bevat: E202 en E385. Remia Mayo-Lijn bevat: E412, E415, E202, E270, E471, E385 en E160a. "Het viel ons op dat bijna alle onderzochte Mayonaises de hulpstoffen E202, E385 en E471 bevatten. Hieronder kan je lezen wat enkele van deze E-nummers inhouden".
Kaliumsorbaat (E202) kan geboorteafwijkingen, darmstoornissen, netelroos en astma veroorzaken. EDTA (E385) is bijzonder gevaarlijk voor mensen en inmiddels in Australië verboden. Beschadiging van de chromosomen is mogelijk. Het wordt soms toegevoegd aan wasmiddelen en artsen gebruiken het om vergiftigingen met zware metalen te behandelen. Mono- en Diglyceriden (E471) geeft belemmering van de groei, vermindering van de opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder.
 
Op de website van Remia zagen wij de tekst prijken: “Remia altijd een feest”. Nadat wij in het boekje “ Wat zit er in uw eten” hadden gelezen waar de E202, E385 en E471 voor staan, weten wij niet hoe lang Remia werkelijk een feest blijft voor de mensen. Het logo "ik kies bewust" wat ook op de website van Remia staat, heeft ons er echter wel toe aangezet om bewust verder te zoeken naar een Mayonaise die geen nare bijkomstigheden heeft. Alle ontdekkingen die wij hebben gedaan lijken overigens ongeloofwaardig en als een sprookje. Werken wij via het eten van Friet met Mayonaise al vele jaren chemische rotzooi naar binnen? Dat kan toch niet? Gelijk een echt sprookje, loopt gelukkig ook dit verhaal goed af.

Klik hier om naar enkele liefhebbers van Tons Mosterd te gaanWij kwamen op het spoor van het bedrijf Tons Mosterd & Heerlijkheden. Ton produceert en verkoopt Hollandse, Belze, Franse en Spaanse Mayonaise die zonder kleur-, geur- en smaakstoffen is. Verder is de Mayonaise vrij van gluten, suiker en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. (GGO-GMO) Alle producten van Ton zijn gemaakt met 100% groene stroom, deels zelf opgewekt op zijn eigen zonnedak. Zij produceren zelf circa 6000 kilowattuur groene stroom per jaar. Er ging een wereld voor ons open. Een wereld waar we heel blij mee zijn. Uiteindelijk is het ons dus gelukt om goede, ‘gezonde’ en lekkere Frietaardappelen en Mayonaise te vinden.

Het is voor ons onbespreekbaar om de opgedane informatie naast ons neer te leggen. Mayonaise, Aardappelen en Friet worden nu eenmaal in Nederland veel gegeten. Het lijkt ons in ieder geval een logische stap om voortaan Friet met Mayonaise, maar dus ook de gekookte Aardappelen, te gaan eten zonder chemische rotzooi. Gezonder eten betekent voor ons allemaal dat we op termijn minder kans hebben op nare ziekten. Dat is goed voor ons, het milieu en de portemonnee.

Wil je meer weten over E-nummers? Lees dan het boekje “Wat zit er in uw eten? en bekijk onze filmpjes hier!

Per 22-03-2010
kunnen wij met veel vreugde zeggen dat ook Remia de biologische Mayonaise heeft toegevoegd aan zijn assortiment voor de salade- en maaltijdindustrie. Wij hopen dat Remia de biologische Mayonaise ook aan de supermarkten gaat leveren, zodat wij allemaal meer keuze krijgen bij het kopen van gifvrije Mayonaise.

© 2010 Jozeph Muntenbergh

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes