In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Druk, drukker, drukst
De vicieuze cirkel van drukte

Buitenom de hedendaagse financiële en maatschappelijke crisissen die gecreëerd zijn, is er in onze ogen een crisis gaande, die werkelijk zijn aandacht verdient. Deze gaat over het maken van tijd en ruimte voor de ware signalen, details en essenties in ons leven.

Vele mensen hollen maar door in hun werk, leven en druk doen in hun hoofd. Ze hebben bijna geen oog meer voor alle belangrijke signalen, die ons elke dag tot in de kleinste details worden gegeven. Details die bij wijze van spreken, letterlijk voor onze neus staan, mits we onszelf de tijd en ruimte gunnen om ze te zien.

Deze details vertellen ons vaak wat we werkelijk nodig hebben, om via de kortst mogelijke weg verder te komen op een zo efficiënt mogelijke manier. Dat missende, gaan we op ons eigen kunnen en ‘weten’ steeds harder lopen, om de ontstane tekorten en ontbrekende tijd te beslechten. Dat is een bij voorbaat zinloze ‘strijd’, aangezien we ons richten op de symptoombestrijding en niet op de werkelijke oorzaken.

Door de rijkdom van deze gedetailleerde signalen te laten liggen, presteren we vervolgens matig in ons bewustzijn, onze zintuigen en in het delen en verdelen van vele zaken met anderen. De vicieuze cirkel van druk, drukker, drukst is daarmee uit armoede en onwetendheid geboren.

Dit vraagt uiteindelijk nog meer energie en tijd van ons, dan er werkelijk nodig is om onze doelen te bereiken. Gelukkig is hetgeen wij schrijven niet nieuw. Helaas nog wel actueel, omdat we de kunst van het werkelijke LEVEN regelmatig vergeten of niet helemaal goed weten te verstaan.

De ontstane crisis in ons bewustzijn, draagt de Ik-cultuur in zich mee. De Wij-cultuur is daarmee nog steeds aan de orde van de dag, als een droom en mooi verlangen om te koesteren, te ontwikkelen en te laten groeien.

©2010 Jozeph Muntenbergh


Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes