In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Friet met Mayonaiseparty
De Familie Blij leden willen binnenkort een Friet met Mayonaiseparty organiseren. Gewoon omdat het lekker is. Daarnaast is het voor de Familieleden en geïnteresseerden ook een prima moment om elkaar op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen in onze samenleving. Wat is er voor de party nodig? Het organiseren van een Friet met Mayonaiseparty vraagt enig organisatietalent: een locatie en de inkoop van Friet en Mayonaise. De inkoop van de Friet met Mayonaise bleek uiteindelijk voor de inkopers een bijzondere ervaring te worden. De Familie Blij leden wilden namelijk uitsluitend gezonde Friet met Mayonaise eten.

De vers gesneden en gebakken aardappels zijn het lekkerste. Dus gingen de inkopers op zoek naar een goede Frietaardappel. De op traditionele wijze geteelde aardappelen bleken, vanwege de gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen, op de langere termijn kanker te verwekken of te bevorderen. Tevens verlaagt het de natuurlijke afweer tegen ziektes , ontregelt het de hormoonhuishouding en brengt het schade toe aan lever en nieren. Dit gaf een kort rondje via Wikipedia, Warenkennis, Waterbodem en Milieudefensie al aan. Oeps, dat kunnen we onze leden niet aandoen dachten de inkopers, dus hebben ze gekozen voor een biologische aardappel. Deze waren gelukkig makkelijk te verkrijgen en herkenbaar aan het EKO-keurmerk.

De inkoop van de Mayonaise was daarna aan de beurt. We hadden al gelezen dat er in Mayonaise
toegevoegde  E-nummers kunnen zitten. E-nummers omschrijven hulpstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Calvé Mayonaise bevat: E385. Calvé Mayo Extra Light bevat: E415, E171, E160a, E202, E385. HELLMANN'S Mayonaise bevat: E385. Perfect Mayonaise bevat: E412, E202, E385 en E160a. Zaanse Mayonaise bevat: E385. Remia mayonaise bevat: E202 en E385. Remia Mayo-Lijn bevat: E412, E415, E202, E270, E471, E385 en E160a. "Het viel ons op dat bijna alle onderzochte Mayonaises de hulpstoffen E202, E385 en E471 bevatten. Hieronder kan je lezen wat enkele van deze E-nummers inhouden".
Kaliumsorbaat (E202) kan geboorte afwijkingen, darmstoornissen, netelroos en astma veroorzaken. EDTA (E385) is bijzonder gevaarlijk voor mensen en inmiddels in Australië verboden. Beschadiging van de chromosomen is mogelijk. Het wordt soms toegevoegd aan wasmiddelen en artsen gebruiken het om vergiftigingen met zware metalen te behandelen. Mono- en Diglyceriden (E471) geeft belemmering van de groei, vermindering van de opname van essentiële vetzuren,vergroting van lever en nieren,  verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder.
 
Op de website van Remia zagen wij de tekst prijken: “Remia altijd een feest”. Nadat wij in het boekje “ Wat zit er in uw eten” hadden gelezen waar de E202, E385 en E471 voor staan, weten wij niet hoe lang Remia een feest blijft voor de mensen. Het logo "ik kies bewust" wat ook op de website van Remia staat, heeft ons er echter wel toe aangezet om verder te zoeken naar een Mayonaise die geen nare bijkomstigheden heeft. Alle ontdekkingen die wij hebben gedaan lijken overigens ongeloofwaardig en als een sprookje. Werken wij via het eten van Friet met Mayonaise al vele jaren chemische rotzooi naar binnen? Dat kan toch niet? Gelijk een echt sprookje, loopt ook onze zoektocht naar de verlangde gezonde Mayonaise goed af. 


Wij kwamen op het spoor van het bedrijf Tons Mosterd & Heerlijkheden. Ton produceert en verkoopt Hollandse, Belze, Franse en Spaanse Mayonaise die zonder kleur-, geur- en smaakstoffen is. Verder is de Mayonaise vrij van gluten, suiker en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. (GGO-GMO) Alle producten van Ton zijn gemaakt met 100% groene stroom, deels zelf opgewekt op zijn eigen zonnedak. Zij produceren zelf circa 6000 kilowattuur groene stroom per jaar. Er ging een wereld voor ons open. Een wereld waar we heel blij mee zijn. Uiteindelijk is het ons dus gelukt om een inkoop te doen van goede, gezonde en lekkere Frietaardappelen en Mayonaise.

Wat is begonnen met het organiseren van een simpele Friet met Mayonaiseparty, is nu een omvangrijk antigif project aan het worden. Het is voor ons als Familie Blij onmogelijk om de opgedane informatie naast ons neer te leggen. Mayonaise, Aardappelen en Friet worden nu eenmaal in Nederland veel gegeten. Het lijkt ons in ieder geval een logische stap om voortaan Friet met Mayonaise en Aardappelen te gaan eten zonder chemische rotzooi. Gezonder eten betekent voor ons allemaal dat we op de langere termijn minder kans hebben op nare ziekten. Dat is goed voor ons, het milieu en de portemonnee. Per 22-03-2010 kunnen wij met veel vreugde mededelen dat ook Remia de biologische Mayonaise heeft toegevoegd aan zijn assortiment voor de salade- en maaltijdindustrie. Wij hopen dat ze deze biologische Mayonaise aan de normale winkels gaan leveren, zodat wij ze ook kunnen gaan kopen in de toekomst.


Wil je meer weten over E-nummers? Lees dan het boekje “Wat zit er in uw eten? en bekijk onze filmpjes hier!

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes