In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
2012 versus einde 2220
Het einde van de Mayakalender in 2012 is wetenschappelijk gezien pas in 2220

Vervelend voor onheilsprofeten die denken dat in 2012 de wereld vergaat: de Mayakalender waarop het allemaal is gebaseerd, loopt in werkelijkheid pas af over twee eeuwen, in het jaar 2220. Het einde der tijden van 21 december 2012 blijkt namelijk gebaseerd op een rekenfout. De meeste experts zijn het er inmiddels over eens dat 2012 pas 208 jaar later valt, constateert Natuurwetenschap & Techniek (NWT) in zijn novembernummer.

De voorspelling dat de wereld vergaat in 2012 is losjes gebaseerd op de kalender van de oude Maya’s. Die zou aflopen op 21 december 2012, waarmee de tijd dus letterlijk 'op' zou zijn en het einde der tijden zou aanbreken, aldus de onheilsprofeten.

Maar nieuw onderzoek door archeologen, astronomen en wiskundigen laat van die datum weinig heel, meldt NWT. Zo klopt de datering van de kalender niet met een bewaard gebleven tabel waarop de Maya’s de stand van Venus hadden bijgehouden. De enige manier om de Mayakalender kloppend te krijgen, is door de einddatum 208 jaar te verschuiven. De einddatum is dan pas ergens eind december 2220. “Het is de enige mogelijkheid”, aldus de Duitse aardwetenschapper Andreas Fuls in NWT.

Overigens benadrukt NWT dat er ook dan geen enkele wetenschappelijke reden is om de Maya-voorspelling serieus te nemen. Zo merkt het blad op dat de Mayakalender rondjes draait van ongeveer dertigduizend jaar. De Maya-‘eindtijd’ zou daardoor sinds het ontstaan van de aarde al zo’n 150.000 keer moeten hebben plaatsgevonden.

Meer achtergrond informatie
uit het novembernummer van NWT is hier te vinden.
Meer weten over 2012 voorspellingen, onheilsprofeten
en lichtwerkers? Klik dan hier!
Bron:
Natuurwetenschap & Techniek. ©2009 Maarten Keulemans

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes