In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Hoofdzaken
Er zijn ook voor mij van die dagen dat zelfs ik, de ras-optimist en medestrijder voor een betere wereld, kriegelig of zelfs moedeloos word van mensen, organisaties, bedrijven, banken, journalisten en politieke partijen die hoofd- en bijzaken niet van elkaar kunnen scheiden.

De wereld staat op z’n kop en roert zich boven- en ondergronds als signaal dat het anders moet. Een miljard mensen heeft niets te eten en sterft letterlijk van de honger. Om het nog beeldender te zeggen, iedere 6 seconden sterft er een kind onder de twaalf jaar door een lege maag. Op andere plaatsten op de aardbol overlijden meer dan een miljard mensen aan de gevolgen van teveel en verkeerd voedsel.

We stikken van de luchtverontreiniging, hebben tekort aan nagenoeg alle grondstoffen en de wereldbevolking zal de komende twintig jaar met drie miljard groeien. En ik kan nog wel even doorgaan want de biodiversiteit verdwijnt, er is een groot watertekort, het klimaat slaat op hol.

Hoewel de vergrijzing nog niet echt is begonnen, weten we vandaag al niet hoe wij menswaardig en betaalbaar de ouderenzorg moeten organiseren. Er is het laatste jaar 1800 miljard dollar in de mondiale bankensector gepompt en u en ik en onze kinderen zijn bijvoorbeeld allemaal aandeelhouder in ABN Amro geworden.

De internationale financiële instellingen lijken echter niets geleerd te hebben van de huidige crisis en het graaien gaat meer dan ooit gewoon door. Onze bewindslieden in Den Haag zien lijdend toe maar kunnen niet ingrijpen. De commissie-Bakker kwam vorig jaar met een glashelder, goed onderbouwd rapport waaruit bleek dat we anders moeten omgaan met arbeidskracht en verdeling van tijd en geld.

Binnen enkele jaren zijn er geen leerkrachten meer voor onze kinderen en die kun je niet makkelijk laten invliegen vanuit Polen of Turkije. De zorg zal binnen enkele jaren in de knel komen. Het lijkt wel of we besmet zijn met een nieuw virus waartegen we niet ingeënt zijn, een nationale verlamming.

Hoewel de wereld echt op de afgrond afkoerst, blijft de broodnodige revolutie uit en zelfs het verzet zwijgt. Het enige waar we ons de laatste tijd echt zorgen over maken is een geblondeerde politicus en hoofddoekjes.

Zullen we daar eens mee ophouden en met elkaar in opstand komen met positieve oplossingen, die overigens allang beschikbaar zijn?

© 2010 Ruud Koornstra

Tevens verschenen in de Telegraaf als column op 20 maart 2010
Download bron:
http://www.tendris.nl/Media/telegraaf
Contact:
ruudkoornstra@telegraaf.nl

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes