In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes
Keuzes en mogelijkheden
Het streven van de Familie Blij is om zoveel mogelijk hand in hand te gaan met goede en gezonde dingen in het leven. Aansluitend is daar de wens om onderwerpen te publiceren waar we blij van worden. En dat lukt niet altijd. Soms moet je minder leuke dingen schrijven en benoemen. Om elkaar bewust te maken. Om nieuwe keuzemogelijkheden te geven. Vooral dat laatste is belangrijk. Wij hopen namelijk dat niemand zijn kinderen en kleinkinderen bewust wil opzadelen met een voor ons ongezonde of onleefbare aarde in de toekomst. Bekijk de  documentaire Addicted to PlasticHoeveel houden wij werkelijk van onze kinderen? Wij laten Ruud verder aan het woord ………

Linke Soep

Enige tijd geleden las ik
een uitgelekt rapport van de Duitse overheid waarin wordt gemeld dat mondiale maatregelen om de zeeën van afval te zuiveren in 40 jaar tijd niets hebben opgeleverd. Ook de Noordzee is er niet schoner op geworden. Daar wordt volgens het rapport 20.000 ton afval per jaar gedumpt. Er zijn regels voor het achterlaten van afval op zee. Het is bijvoorbeeld verboden om plastic overboord te gooien. Maar hoe moet je dat ooit controleren?

Het moet dus aantrekkelijk gemaakt worden om afval in de haven af te geven in plaats van het op zee te dumpen. In onze oceanen is het niet minder erg. Er zijn 4 vuilnisbelten in de Stille Oceaan (bij Hawaï, Chili en Nieuw-Zeeland), 3 in de Atlantische Oceaan (bij Bermuda, rond de Azoren en tussen Zuid-Afrika en Argentinië) en 1 in de Indische Oceaan (bij Madagascar), samen naar schatting een gebied dat ruim 2 keer zo groot is als de VS.

Jarenlang was het bestaan van de ‘plastic soep’ nauwelijks bekend, maar het gebied kan mogelijk meer dan 100 miljoen ton aan afval bevatten. De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters, genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de ‘plastic soep’ zelfs groter te zijn dan de concentratie plankton. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren EN UITEINDELIJK KOMT HET OOK IN DE MENSELIJKE VOEDSELKETEN.

Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd en worden voorkomen. Vorige week ontving ik een berichtje van Wubbo Ockels aan boord van de clipper Amsterdam voor
het programma Beagle: in het kielzog van Darwin van de VPRO. De bemanning van de Amsterdam constateerde dat dit keer de soep echt zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend, want de plastic deeltjes in de oceaan zijn soms zo klein dat het waarschijnlijk heel lastig wordt om deze op te ruimen.

De aandacht kan wat mij betreft dus beter gericht worden op de veroorzakers. Wubbo liet weten dat 90 % van het afval afkomstig is van het vaste land en ‘slechts’ 10 % van schepen. Hij daagt iedereen uit een origineel plan te bedenken in de harde strijd tegen de moordende plastic soep. Hoe zorgen we ervoor dat er niet nog meer plastic in de oceanen en zo in de voedselketen komt? “WILT U EEN TASJE ERBIJ? NEE, DANK U”.

© 2010 Ruud Koornstra

- Tevens verschenen in de Telegraaf als column op 1 mei 2010
- Meer weten over onderzoek naar plastic afval? Klik dan
hier!
- Lees ook het artikel: "
afval in zee hardnekkig probleem"
- Bekijk ook eens de documentaire: "Addicted to Plastic"
- Filmpjes kijken over de plastic soep? Klik dan hier!
-
Contact: ruudkoornstra@telegraaf.nl

Unieke bezoekers

In den beginne
Wist je dat?
Projecten
Over ons
Columns
Gezondheid
Filmpjes
Niet Blij
Winkel
Linkjes